Flyttstädning

Allmänt om städningen när du som hyresgäst flyttar

Det finns olika sätt för dig som hyresgäst som ska flytta ut att städa din hyresrätt. Antingen kan du välja att städa den själv och det viktiga att tänka på då är att du ska städa den så att du själv skulle känna dig välkommen att flytta in. Andra sättet att städa hyresrätten är genom att anlita en städfirma och då bokar du en så kallad flyttstädning hos dem.

Se till så att hyresrätten efter flyttstädningen har dammsugits, golven har torkats, garderoberna har torkats ur samt att de målade ytorna som exempel dörrkarmar, fönsterkarmar och golvlister har rengjorts. Utöver detta finns det två väldigt viktiga områden att städa.


Viktiga städområden:

- Badrummet

Badrummet är ett av de viktigaste städområdena och här är det viktigt att du tänker på att verkligen städa vartenda liten vrå. Badrumsskåpet ska torkas ur och spegeln ska putsas. Golvbrunnen ska rensas och om det finns ett badkar, rengör under det i sådana fall. Badkaret, duschen, handfatet och toaletten ska rengöras. Samt tänk också på att torka utsidan av toalettstolen men också undersidan av handfatet.


- Köket

Det andra viktiga städområdet är köket, här är det viktigt att verkligen tänka på att rengöra alla ställen som du kan hitta i käket. Spisen och ugnen ska för det första rengöras. Dessutom kan man dra fram spisen genom att ta tag i kanterna vilket där bak också ska städas. Köksfläkten och fläktfiltret som sitter i köksfläkten ska också rengöras. Avfrostning samt rengöring ska ske på kyl och frys. Utöver detta är det viktigt att rengöra alla köksskåpens in- och utsidor men också ska även bänkar, kakel, kryddhylla och skärbrädor göras rent.

 

Här är en komplett checklista över vad som behöver städas:

Checklista flyttstädning.pdf